Wczytuję dane...

Profilaktyka w walce z rozstępami

Znaczenie profilaktyki w walce z rozstępami

 

Nie zawsze można zapobiec rozstępom. Są jednak dobre praktyki, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko ich wystąpienia, oto niektóre z nich: utrzymywanie zdrowej wagi, unikanie diet powodujących efekt jo-jo, zbilansowana dieta, suplementacja witamin, mikro i makro – elementów oraz profilaktyka oparta na odpowiednim nawilżaniu i ujędrnianiu skóry od zewnątrz.  

Produkty do codziennej pielęgnacji:

Używanie produktów do leczenia miejscowego, ma na celu:

  • zwiększyć produkcję włókien elastycznych i kolagenu
  • zmniejszyć stany zapalne w bladych smugach
  • zmniejszyć zaczerwienienie, obrzęk i podrażnienie czerwonych rozstępów
  • poprawić nawilżenie

 

Powszechnie się uważa, że produkty do użytku domowego, takie jak:

  • olej migdałowy
  • masło kakaowe
  • oliwa z oliwek
  • żel silikonowy

sprawdzają się przy dolegliwościach z rozstępami. Prawdopodobnie mogą one trochę pomóc, ale nie ma wystarczających dowodów, aby potwierdzić, że działają. Badania nie wykazały żadnego wpływu np. masła kakaowego czy oliwy z oliwek na poprawę wyglądu skóry objętej rozstępami.

 

Wiele produktów dostępnych na rynku łączy te i inne składniki, ale nie ma naukowych dowodów na poparcie ich stosowania. Amerykańska Akademia Dermatologii (AAD) podaje następujące wskazówki, które mogą poprawić skuteczność produktów: używaj ich wcześnie, ponieważ starsze rozstępy mogą również nie reagować, wmasowuj produkt w skórę, co może poprawić jego skuteczność, używaj produktu codziennie przez kilka tygodni, ponieważ może upłynąć trochę czasu, zanim pojawią się pierwsze rezultaty.

 

Masaż

Niektóre terapie domowe mogą pomóc zmniejszyć widoczność rozstępów, chociaż rzadko znikają one całkowicie. Masaż może pomóc zredukować rozstępy na objętych obszarach poprzez pobudzenie krążenia w tkance oraz stymulację wzrostu komórek. Niektóre badania sugerowały, że masowanie olejem migdałowym może być korzystne, ale nie było jasne, czy olej migdałowy, czy masaż zrobił największą różnicę.

 

 

Odpowiednia dieta wspomagająca produkcję kolagenu

 Kolagen to białko naturalnie wytwarzane przez organizm, które pomaga zachować miękką, zdrową i elastyczną skórę. Regeneruje defekty i zmniejsza prawdopodobieństwo trwałego uszkodzenia skóry właściwej i naskórka. Jednak wraz z wiekiem nasz organizm wytwarza coraz mniej kolagenu, co za tym idzie tworzą się zmarszczki, ale również może zwiększać się prawdopodobieństwo wystąpienia rozstępów, gdy twoje ciało zmienia kształt. Ekspozycja na słońce bez filtrów przeciwsłonecznych i wahania hormonalne spowodowane ciążą mogą dodatkowo zmniejszyć ilość produkowanego przez organizm kolagenu. Dobra wiadomość jest taka, że istnieje kilka produktów spożywczych, które będą wspomagać twoje ciało do zwiększenia produkcji kolagenu.

Żywność działająca wzmacniająco na kolagen

 Upewnij się, że Twoja dieta jest bogata w poniższe produkty, które nie tylko przyspieszają syntezę kolagenu, ale również pomagają zmniejszyć oznaki starzenia:·       Chude białka: tuńczyk, łosoś, białka jaj oraz indyk·       Owoce cytrusowe: grejpfruty, pomarańcze, cytryny i limonki·       Jagody: jeżyny, maliny, wiśnie i truskawki·       Zielone warzywa: szpinak, oliwki, brukselka i kapusta·       Warzywa pomarańczowe: marchew, słodkie ziemniaki i dynia·       Czerwone warzywa: pomidory, czerwona papryka, czerwona cebula i rzodkiewki·       Produkty sojowe: Tofu i mleko sojowe·       Fasola: zielona fasola, humus, czarna fasola i fasola pinto·       Orzechy: orzeszki ziemne, orzechy włoskie i siemię lniane·       Inne: czosnek i awokado